Να βάζω γάλα στον καφέ μου;

Κλασσικό και διαχρονικό τα ερώτημα λοιπόν, που αποτελεί το θέμα του άρθρου μας σήμερα. Να πίνω τον καφέ μου με γάλα ή χωρίς; Ποιο είναι το σωστό;

Ας ξεκινήσουμε με την διαπίστωση πως δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Εξαρτάται από τον οργανισμό σου, από το τι σου αρέσει στην γεύση, τι τύπο καφέ προτιμάς και τι ποσότητα καφέ καταναλώνεις καθημερινά.

Εκείνο που έχει αποδειχθεί και είναι ιατρικά τεκμηριωμένο είναι πως όταν το γάλα αναμιχθεί με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης , τότε ο οργανισμός αποβάλλει μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Σε συνδυασμό με το ότι ο καφές είναι και διουρητικός το πολύτιμο ασβέστιο αποβάλλεται γρηγορότερα.

Σαφώς και δεν θα αμφισβητήσουμε την ιατρική πλευρά του θέματος. Όμως η αλήθεια κρύβεται πίσω από την αρχαία ρήση «Παν μέτρον άριστον». Αν πίνετε πάρα πολλούς καφέδες καθημερινά (πάνω από 6-7 φλιτζάνια)  ίσως και να πρέπει να το ψάξετε το θέμα παραπάνω. Ίσως παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε κάποιο φούσκωμα ή αισθάνεστε βαρύ το στομάχι σας. Αν αποκλείσετε ιατρικό πρόβλημα, τότε ίσως και να πρέπει είτε να αφαιρέσετε σταδιακά το γάλα από τον καφέ σας, είτε να μειώσετε την ημερήσια κατανάλωση καφέδων.

Ένας άλλος λόγος που αναφέρεται, είναι ότι ο σκέτος καφές είναι χαμηλότερος σε λιπαρά. Όταν προσθέτουμε γάλα τότε αυξάνουμε την πρόσληψη θερμίδων.

Προσωπικά, αδυνατώ να απολαύσω τον καφέ μου χωρίς γάλα. Πολύ σπάνια θα πιω δεύτερο φλιτζάνι μέσα στην ημέρα. Δεν με φουσκώνει και δεν με ενοχλεί στο στομάχι. Αντιθέτως αν πιω καφέ χωρίς γάλα πχ ελληνικό ή espresso αισθάνομαι βάρος. Άσε που δεν αποτελεί για μένα επιχείρημα να αποφύγω τα λιπαρά. Δηλαδή δεν με φτάνουν οι ενοχές μου και η επίθεση λιπαρών πανταχόθεν, θα στερηθώ ΚΑΙ το καφεδάκι μου; Ε όχι βρε παιδιά!!! Προτιμώ να περπατώ καθημερινά περισσότερο και να απολαμβάνω τον καφέ μου όπως μου αρέσει.

Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, το καφεδάκι μας είναι κυρίως συναίσθημα, είναι πάθος.
Μπαίνουν κανόνες στα πάθη; Όχι βέβαια. Απολαύστε ελεύθερα.

 

Ιωάννα Παλαιτσάκη

  Κοινοποίηση στο Facebook