Εσύ ποιον τύπο καφέ αγαπάς;

Μεσημεράκι κάτω από την Ακρόπολη, ένα παρεάκι από νέους ανθρώπους απολαμβάνει το καφεδάκι του σε μια δροσερή γωνιά της Αθήνας. Παρατηρώντας τις επιλογές τους, σκέφτηκα να καταγράψω μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη καφέ στην Ελλάδα και να σκιαγραφήσω τους αντίστοιχους λάτρεις του κάθε είδους.

Ελληνικός καφές

Κλασσική και διαχρονική επιλογή. Ένα κουλουράκι βυθίζεται μέσα στο φλιτζάνι με τον αχνιστό καφέ και η πρώτη «αμαρτία» των παιδικών μας παίρνει σάρκα και οστά. Ιδανικά ψήνεται στην χόβολη και σερβίρεται με γλυκό κουταλιού ή λουκουμάκι. Επιλογή σταθερή των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων μια που παλιότερα ήταν ίσως και η μοναδική τους επιλογή. Τα τελευταία χρόνια όμως γίνεται όλο κι πιο ελκυστικός και σε νεαρότερες ηλικίες και προσφέρεται και σε κρύα μορφή.

Στιγμιαίος καφές

Εξαιρετικά δημοφιλής και εύκολος στην παρασκευή του. Κόκκοι καφέ ανακατεύονται με ζεστό νερό και απελευθερώνουν τα αρώματά τους. Ο μειωμένος όγκος και το βάρος του, τον κάνουν ιδανικό συνταξιδιώτη των απανταχού φοιτητών.

Φραπέ

Το είδος καφέ που ανακαλύφθηκε τυχαία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957από τον κο Γιάννη Δρίτσα, τότε αντιπρόσωπο της NESTLE στην Ελλάδα. Μην έχοντας ζεστό νερό για τον στιγμιαίο καφέ, σκέφτηκε να τον αναμίξει με κρύο μέσα σε ένα σέικερ. Κάπως έτσι γεννήθηκε το μοναδικό είδος καφέ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την χώρα μας αλλά και την κουλτούρα μας. Φραπεδιά, φραπόγαλο, φραπεδούμπα πες το όπως το θες.  Για όλους όσοι αγαπούν να ξοδεύουν ώρες χαλάρωσης αφιερωμένες στο καφεδάκι τους.

Espresso

Ένας πολύ δυνατός καφές που μας έρχεται από το Τορίνο της Ιταλίας. Κατά κανόνα σερβίρεται σε μικρή ποσότητα και μικρά φλιτζάνια. Είθισται να πίνεται σκέτος και οι λάτρεις του , τον επιλέγουν για την εξαιρετική γεύση και το έντονο άρωμα . Ο καφές των «βιαστικών» , ο καφές των διανοούμενων, ο καφές των «βιβλιοφάγων». Παραλλαγές του ο latte, macchiato, lungo και στην κορυφή της λίστας η freddo (κρύα)  εκδοχή του. Προσθέτοντας γάλα παρασκευάζεται το Cappuccino που είναι το μόνο είδος καφέ που «κοντράρει» σε δημοφιλία τον φραπέ .  Του ταιριάζει η προσθήκη κανέλλας ή σοκολάτας και επιλέγεται από αυτούς που θέλουν να απολαύσουν έναν πιο ελαφρύ καφέ.

Φίλτρου

Το συγκεκριμένο είδος συναντάται σε πολλές χώρες και ανάλογα με την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής του ονομάζεται black, American, Filter coffee, γαλλικός κ.α. Είναι πολύ εύκολος στην παρασκευή του ακόμα κι από τον πλέον άπειρο. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές γεύσεων όπως με άρωμα βανίλιας, φουντουκιού, καραμέλας κ.α. Αποτελεί επιλογή για όσους χρειάζονται να πίνουν περισσότερους από έναν καφέ την ημέρα ή για όσους τους πειράζει η καφεΐνη. Γιατροί , συγγραφείς, επιχειρηματίες αλλά και σπιτόγατοι μερικές μόνο από τις κατηγορίες που τον αγαπούν.

Είναι πασιφανές πως η αγαπημένη συνήθεια εξελίσσεται μαζί μας . Νέα χαρμάνια, νέες γεύσεις και άπειροι συνδυασμοί. Δοκιμάστε και επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Καλή σας απόλαυση

 

Ιωάννα Παλαιτσάκη

  Κοινοποίηση στο Facebook